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State of Minnesota 

Campaign Finance and Public Disclosure Board 
Suite 190, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603 

 
THIS ADVISORY OPINION IS PUBLIC DATA 

 
THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTIFY 

THE REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON PUBLIC DATA 
under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 

                
RE: Noncampaign Disbursement for Constituent Services     

 
ADVISORY OPINION 442 

 
SUMMARY 

 
A candidate’s campaign committee may, under certain circumstances, pay for use of 
office space as a constituent service.  Payment to a corporation in an amount equal to 
the fair market value of the goods or services provided is required to avoid a prohibited 
contribution from the corporation.     
 

FACTS 
 
As a member of the Minnesota Legislature, you request an advisory opinion from the 
Campaign Finance and Public Disclosure Board based on the following facts that were 
provided in the letter requesting the advisory opinion and in discussions with Board staff.   
  

1. You are the sole owner of a professional office that is registered in Minnesota as 
a limited liability company.  You are the only professional practicing in that office. 
  

2. You also own another business.  Both the professional office and the other 
business are located in a leased two-room business office.   The office space is 
rented from an unrelated third party.   
 

3. You periodically meet with constituents in the business office.   There is no 
specific meeting area within the business office for meeting with constituents.  
The same space and furniture used for meeting with business clients is also used 
for meeting with constituents.    
 

4. You have not kept a log of your meetings or phone calls with constituents.  You 
estimate that you meet with individuals in the business office on constituent 
issues between one and four times a week.  Additionally, you take between one 
and ten phone calls a week while at your business office from constituents with 
issues that you may be able to address as a legislator.  The number of meetings 
and phone calls at your business office is significantly less during legislative 
session when you spend the majority of your time in St. Paul.    
 

5. Although infrequent, you occasionally receive a phone call or visit at the business 
office that is related to your campaign for reelection.   
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6. You are considering placing a sign on the outside of the business office that 
would serve two purposes.  A portion of the sign would identify the office as a 
location to meet with you, or call you, in your role as a legislator.  The other 
portion of the sign would identify the office as the location of your professional 
office. 
 

INTRODUCTION 
 

The use of a candidate’s campaign committee funds is controlled by Minnesota Statutes 
section 211B.12.  The limitations on corporate contributions to candidates are found in 
Minnesota Statutes section 211B.15.   The Board was first given the authority to issue 
advisory opinions on these two provisions of chapter 211B in 2014, and this is the first 
advisory opinion issued under that authority.  
 
Minnesota Statutes section 211B.12 limits use of campaign funds to activities intended 
to influence elections and to the noncampaign disbursements defined in Minnesota 
Statutes section 10A.01, subdivision 26.   Section 211B.12 also provides an overall 
restriction on the use of campaign funds by providing in part, “Money collected for 
political purposes and assets of a political committee or political fund may not be 
converted to personal use."   
 
Minnesota Statutes section 211B.15 limits the donation of corporate funds and 
resources to influence elections.  Candidate committees are prohibited from accepting 
corporate donations, either cash or in-kind contributions.   
  
The noncampaign disbursements currently established by the legislature in Minnesota 
Statutes section 10A.01, subdivision 26, identify permitted uses of campaign funds that 
are not directly related to influencing voters at an election.   Noncampaign 
disbursements do not count against the spending limit applied to candidates who sign a 
public subsidy agreement.    
 
Relevant and applicable to this opinion is the noncampaign disbursement identified in 
section 10A.01, subdivision 26(6), which in part provides: 
 

…services for a constituent by a member of the legislature or a 
constitutional officer in the executive branch, including the costs of 
preparing and distributing a suggestion or idea solicitation to constituents,…    

 
The term “services for a constituent” is defined in Minnesota Rules 4503.0100, subpart 
6, as follows: 

"Services for a constituent" or "constituent services" means services 
performed or provided by an incumbent legislator or constitutional 
officer for the benefit of one or more residents of the official's district, 
but does not include gifts, congratulatory advertisements, charitable 
contributions, or similar expenditures. 

 
Whether a constituent service qualifies as a noncampaign disbursement depends on 
when the service is provided.   A constituent service qualifies entirely as a noncampaign 
disbursement if the service occurs from the beginning of the term of office of the elected 
candidate to adjournment sine die of the legislature in the election year of the office held 
by the candidate.   For the sixty days following adjournment sine die a constituent 
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service is classified as 50% noncampaign disbursement and 50% campaign 
expenditure.  More than sixty days after adjournment sine die, the entire amount spent 
on a constituent service is a campaign expenditure.   
 
To have constituents you must be an elected official, therfore, this noncampaign 
disbursement is available only to incumbents.    
 
The Board has previously held that in order to qualify as a constituent service there must 
be an actual service provided.    The Board has acknowledged the cost of printing and 
mailing an unsolicited informational mailing to constituents, the cost of providing a 
mailed response to a specific request from a constituent, and staff costs directly related 
to providing constituent services may be paid for with campaign committee funds and 
reported as noncampaign disbursements, (during the appropriate time frames).1   
 
Also relevant to this opinion are Minnesota Rules 4503.0100, subpart  3a, and 
4503.0800, subpart 4, which, when read together, provide that shared office space and 
services must either be paid for at fair market value, or considered to be an in-kind 
contribution at fair market value.  Fair market value is defined as the amount that an 
individual would pay for the same or similar service or item on the open market.    

 
ISSUE ONE 

  
May your campaign committee pay for some portion of the rent of your business office 
as a noncampaign disbursement for providing constituent services?    
 

OPINION  
 
The Board approaches this issue with three concerns: 1) what is the actual service 
provided to constituents; 2) could the use of the business office be a prohibited 
corporate contribution;  and 3) is it possible that a payment with committee funds for use 
of the office could result in a conversion to personal use.   
 
The service that is evaluated in this opinion is the use of the business office as a location 
for interacting with constituents.  The Board has previously recognized in investigative 
findings that the cost of operating a constituent service office in the legislator’s district 
may be paid for with committee funds and, depending on when the office was open, 
reported as either a campaign expenditure or a noncampaign disbursement. 2    The 
Board accepted that the office was a service to constituents because it provided a 
location within the district to meet with the legislator, leave phone messages, and in 
general provide easier access to the legislator. 
 
The use of the business office in this opinion provides the same advantages, and is a 
service to constituents.   Therefore, campaign committee funds may be used to pay for 
some portion of the business office operating costs.              
 

                                                 
1 See Advisory Opinions 248, 275, 294, 307, 313, and 378.   Opinions are available online at 
www.cfboard.state.mn.us/ao/index.html.    
  
2 See Findings regarding a complaint against Representative Greg Davids, October 15, 2004.   
The finding is available online at www.cfboard.state.mn.us/bdinfo/investigation/101504Davids.pdf 
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The constituent service office examined in the investigation referenced above was not 
shared with any other entity or business. This made it easy to determine the costs 
associated with operating the office and, by extension, the amount to be reported as a 
noncampaign disbursement.   The single purpose use of the constituent office also 
meant there was no danger of a prohibited contribution from any other entity that shared 
the office.  
 
In the facts of this opinion the business office space is not exclusively, or even primarily, 
used as a service to constituents.   Further, as provided in the facts of this advisory 
opinion, there are no discrete additional costs associated with assisting constituents at 
the business office.   The same office space and furniture used to run the businesses 
housed at the office are used when meeting with a constituent.  Similarly, no additional 
staff or office equipment has been added to the business office to accommodate 
constituents who come to the office.       
 
Payments from the campaign committee to the business must reflect actual use to avoid 
an inadvertent corporate contribution that might occur if the amount paid is not fair 
market value for the services received.    
 
As stated in the facts the requester has not kept a log of constituent visits or phone calls, 
and acknowledges that the number of calls and visits can vary dramatically week to 
week.  For a payment to be accurate it must be based on a record that can justify the 
payment.  The payment cannot be based on an approximation of actual use.  Therefore, 
a log of constituent meetings will need to be kept.  A log of the number, dates, and 
duration of visits is also needed  to meet the record keeping requirements of Minnesota 
Statutes section 10A.13, which requires the campaign committee treasurer to obtain a 
receipted bill, stating the particulars, for every committee expenditure in excess of $100.    
 
Finally, the Board is concerned that payments from the campaign committee for use of 
the business office could result in a conversion of committee funds to personal use.   
Because there are no additional identifiable costs to the business to support the 
constituent meetings, the payments received from the campaign committee will in effect 
partially pay the business operating costs, and therefore increase the profitability, of a 
business owned by the legislator.  To avoid this, committee payment must again reflect 
the fair market value of the actual use of the office, not an approximation.     
 
Paying the fair market value of an item like office space requires keeping an accurate log 
of the amount of time the office is used for constituent services, and then using that 
information to calculate what percentage of time the office is used for constituent 
services.   The percentage of time the office is used for constituent services is used to 
determine the percentage of the lease costs that should be paid by the committee. 
 
Any additional identifiable office costs, for example the use of a copier or a dedicated 
phone line, must be added to the fair market value of the space provided.     
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ISSUE TWO 
  
During an election year may your campaign committee pay your business for some 
portion of the rent of the business office as a campaign expenditure?    
  

OPINION  
 
As noted in the introduction section of this opinion, the noncampaign disbursement for 
constituent services is available in full only during a certain time frame.  In a year in 
which the legislator’s office is on the ballot the adjournment of the legislature sine die 
starts a sixty-day period when the cost of the use of the business office is classified as 
50% noncampaign disbursement, and 50% campaign expenditure.  More than sixty days 
after adjournment sine die the entire amount spent on the use of the business office is a 
campaign expenditure.   
 
Because all campaign expenditures count against the spending limit for a candidate that 
signed the public subsidy agreement, the campaign committee will need to monitor the 
payments to the business office carefully through the end of the election year.    
 
To the extent that payments for constituent services as a noncampaign disbursement 
are approved in Issue One, payment for the campaign expenditure portion of those 
services is also approved.  
 

ISSUE THREE 
  
Should your campaign committee reimburse your business if you receive a call related to 
your election campaign at work?   
  

OPINION  
 
While this opinion is safe harbor only to the requester under the specific facts in the 
request, the Board believes that this question reflects a common quandary faced by both 
challengers and incumbent candidates.   Namely, is a payment from the campaign 
committee to the candidate’s employer or business required if the candidate takes any 
action related to the election while at work?  While acknowledging that candidates 
should always be aware that corporate contributions to their campaigns are prohibited, 
the Board finds it unrealistic to expect that a candidate will never have a conversation or 
phone call related to the campaign during working hours.   Such a standard would be 
both unreasonable and, as a practical matter, unenforceable.   
 
Employers recognize that employees will need to make or receive the occasional 
personal phone call or visitor while at work.  Allowing an employee to accept a personal 
phone call or visitor is a benefit given to the employee by the employer.  If, as an 
example, the employee decides to use a personal phone call to order more lawn signs 
for the campaign, that phone call does not become a corporate contribution to the 
candidate’s committee.  Instead, the personal call made while at work is from the 
employee who made the call, not the employer that allows the call to occur.   
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Typically the employer expects that personal phone calls or visits will be short in 
duration, limited in number, and that they will not significantly interfere with the 
employee's work.  The value of a personal phone call or meeting, treated as a 
contribution from the employee, is unlikely to reach the threshold where in-kind 
contributions must be recorded and reported by the campaign committee.3          
 
It is important to note that a corporate contribution to a campaign committee may occur if   
the employee’s activity causes an actual increase in the corporation’s operating costs, if 
the employee is given greater latitude to make personal phone calls or visits related to 
the campaign compared to the number of personal calls or visits other employees are 
allowed, or if the use of the corporate resources is more than minimal and infrequent.  
As examples, the use of an employer’s photocopier or a phone bank to support the 
campaign must be paid for with committee funds to avoid a prohibited corporate 
contribution. 
  

ISSUE FOUR 
  
Is the cost of preparing and displaying a sign advertising your location and phone 
number as a member of the legislature a constituent service that may be paid for by the 
committee and reported as a noncampaign disbursement?  
  

OPINION  
 
The Board addressed a very similar set of facts regarding a sign providing contact 
information for a member of the legislature in Advisory Opinion 275.  In that opinion the 
Board concluded that the definition of constituent services “…is to be interpreted 
narrowly, the Board concludes that advertising your availability to answer questions is 
not the provision of a constituent service.”   This opinion also provided that the requester 
could pay for the cost of the sign with the legislator’s campaign committee funds if the 
expense was reported as a campaign expenditure.   The Board concludes that the result 
reached in Advisory Opinion 275 is equally applicable to the facts now before it.   
 
If a sign is divided and used for more than one purpose, as described in the facts of this 
opinion, the committee should pay only for that portion of the sign used to advertise 
information on contacting the legislator.    
 
 
 
 
 
  
 
 
Issued: March 1, 2016                  /s/ Christian Sande                             
     Christian Sande, Chair 
     Campaign Finance and Public Disclosure Board 

                                                 
3 Minnesota Statutes section 10A.13, subdivision 1, provides that a campaign committee does not need to 
keep an account of in-kind contributions valued at $20 or less.  


	State of Minnesota
	Campaign Finance and Public Disclosure Board
	Suite 190, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603
	ADVISORY OPINION 442
	SUMMARY
	FACTS
	ISSUE ONE
	OPINION
	ISSUE TWO
	OPINION
	As noted in the introduction section of this opinion, the noncampaign disbursement for constituent services is available in full only during a certain time frame.  In a year in which the legislator’s office is on the ballot the adjournment of the legi...
	Because all campaign expenditures count against the spending limit for a candidate that signed the public subsidy agreement, the campaign committee will need to monitor the payments to the business office carefully through the end of the election year...
	ISSUE THREE
	OPINION
	ISSUE FOUR
	OPINION

