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SUMMARY 

 
An association may accept contributions from individuals into its political fund for the purpose of 
making its own contributions to Minnesota candidates.  The association may permit donors to its 
political fund to indicate their preferences for candidates that the association should support.  If 
donor preferences are not a direction or the equivalent of a direction to the association as to the 
candidates to whom it should donate, earmarking does not occur.   

 
FACTS 

 
As the attorney for an association (the Association), you ask the Campaign Finance and Public 
Disclosure Board for an advisory opinion.  Your request included a number of statements of 
assumed facts.  Only those assumed facts that are necessary to answer your questions are 
included in this opinion.   

 
1. The Association is a corporation that is has been granted tax exempt status under IRC 

section 504(c)(4). 
 

2. The Association plans to register a Minnesota political fund. 
 

3. A separate association, which is a political organization that has registered with the 
Internal Revenue Service under Internal Revenue Code section 527 operates a website 
where it provides services through which candidates and associations can solicit and 
accept contributions.  
 

4. The Association will use the section 527 organization's website to allow individuals to 
make contributions to its political fund. 
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Question One 
 
Does Minnesota law permit the Association to establish and register a political fund to accept 
contributions from individuals for Minnesota state candidates, but not earmarked for any 
particular Minnesota candidate? 
 

Opinion 
 

According to the assumed facts, the Association is a 501(c)(4) nonprofit corporation.  By 
definition, the major purpose of a 501(c)(4) association cannot be to influence the nomination or 
election of candidates.   
 
In Minnesota a political committee is an association whose major purpose is to influence the 
nomination or election of candidates or to promote or defeat a ballot question. Thus, under the 
assumed facts, the Association is not a political committee. 
 
An association that is not a political committee, a party unit, or a candidate's principal campaign 
committee, may accept contributions and make donations to influence the nomination or 
election of candidates in Minnesota.  If it does so, the accumulation of money raised or spent for 
that purpose is referred to as the association's political fund. 
 
You should note that the Association does not "establish" a political fund.  The Association's 
political fund is simply the pool of money raised or spent to influence the nomination or election 
of candidates.  The political fund exists without the Association doing anything other than raising 
or spending money to influence the nomination or election of candidates.  Registering the 
political fund means notifying the Board that the Association is raising or spending money to 
influence the nomination or election of candidates or to promote or defeat a ballot question and 
will be disclosing the receipt and use of that money. 
 
Your request states that contributions to the Association's political fund will not be earmarked for 
any particular candidate.  Minnesota Statutes section 10A.16, reproduced at the end of this 
opinion, prohibits the solicitation or acceptance of earmarked contributions.   

 
Question Two 

 
Does Minnesota law permit the Association's political fund to solicit undesignated contributions 
from contributors, while permitting contributors to indicate the candidates they would prefer the 
Association's political fund to support by selecting one or more Minnesota state candidates from 
a list of candidates?  These choices would be considered mere preferences for support, but 
would not be binding on the Association's political fund. 
 

Opinion 
 

The question is posed in a way that suggests that the Association's political fund is an entity 
separate from the Association itself.  An association's political fund is an accumulation of money 
that the association tracks through an accounting mechanism.  It is not an entity separate from 
the association itself. 
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The Board recognizes that disclosure by an association with a political fund is typically done in 
the name given by the association to its political fund and, further, that associations often refer 
to themselves by their political fund name when communicating about contributions or 
expenditures that will be part of their political fund.  This shorthand form of reference is a 
common and accepted practice.  However, it is important for associations themselves to 
understand that referring to the political fund as if it were a separate entity is simply an 
alternative form of reference to the association itself and to the accounting mechanism that the 
association uses to keep track of the money that constitutes its political fund account. 
 
Thus, the question in this section actually asks if the Association, disclosing its activities through 
its political fund, may engage in the specified actions. 

 
If the Association solicits contributions to support Minnesota candidates, those contributions 
become a part of its political fund and must be reported on its political fund report.  Contributions 
to candidates made by the Association and reported through its political fund account are 
contributions from the Association, not from the underlying donors to the political fund account.   
 
The Association may solicit donor preference information from its Minnesota donors without a 
resulting earmarking violation if donor preference indications do not result in donors directing 
their contributions to specific candidates. 
  
If examination of the facts in the real world results in a conclusion that donor preference 
indications are the equivalent of directives to make contributions, an earmarking violation would 
result. 
 

Question Three 

May the Association's political fund make contributions to Minnesota state candidates guided by 
the preferences indicated by individual contributors? 
 

Opinion 
 

The Association may make contributions to Minnesota state candidates without violating 
Minnesota's prohibition on earmarking if the expression of preferences by contributors to the 
Association's political fund is merely a guide and does not constitute a direction by donors as to 
where their money should be used.  Whether the donors' preferences are merely a guide or are 
a direction of spending will depend on the facts in the real world and cannot be determined 
conclusively in the context of a hypothetical question. 
 

Question Four 
 

In addition to the questions reproduced above, your request includes a section titled "What does 
Minnesota law require?"  This section purports to describe Minnesota campaign finance law and 
includes a summary that you have complied of registration and reporting requirements for 
political funds in Minnesota.  Your fourth question asks if the summary contains any errors. 
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Opinion 
 

Minnesota Statutes section 10A.02, provides that the Board may issue advisory opinions based 
on real or hypothetical fact situations that provide information to guide an individual or 
association's conduct.  The advisory opinion process is not used by the Board to edit and 
correct legal summaries that others have produced. 
 
The Board has developed a handbook of campaign finance law applicable to political 
committees and funds and has published that handbook on its website.  The handbook will 
answer most of your questions.  Additionally, Chapter 10A speaks for itself.  To the extent that 
you ask whether the statute says what it says, you should rely on the statute.  With respect to 
contribution limits and disclosure dates, the Board publishes annual limits documents and 
calendars which you may consult. 
 
From time to time, the Board also provides additional guidance with respect to the application of 
Chapter 10A.  For example, the Board has provided guidance stating that the administrative rule 
requiring associations that have political funds to maintain a separate bank account for those 
funds will not be enforced. 
 
To the extent that your summary includes references to Minnesota Statutes Chapter 211A or to 
Minnesota Statutes Chapter 211B, the Board advises that those chapters are not under the 
Board's jurisdiction and its published materials do not relate to those chapters. 
 
 
 
 
 
Issued August 7, 2012          /s/ Greg McCullough           
 
     Greg McCullough, Chair 
     Campaign Finance and Public Disclosure Board 
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Relevant Statutes 
 

10A.01  Definitions 
.  .  . 
 
Subd. 27.  Political committee.  "Political committee" means an association whose major 
purpose is to influence the nomination or election of a candidate or to promote or defeat a ballot 
question, other than a principal campaign committee or a political party unit. 
 
Subd. 28.  Political fund.  "Political fund" means an accumulation of dues or voluntary 
contributions by an association other than a political committee, principal campaign committee, 
or party unit, if the accumulation is collected or expended to influence the nomination or election 
of a candidate or to promote or defeat a ballot question. 
 
10A.16   Earmarking contributions prohibited 
 
An individual, political committee, political fund, principal campaign committee, or party unit may 
not solicit or accept a contribution from any source with the express or implied condition that the 
contribution or any part of it be directed to a particular candidate other than the initial recipient. 
An individual, political committee, political fund, principal campaign committee, or party unit that 
knowingly accepts any earmarked contribution is guilty of a gross misdemeanor and subject to a 
civil penalty imposed by the board of up to $3,000. 
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