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RE:   Actions to influence the nomination or election of candidates; requirement to 

establish a political fund.  
 

ADVISORY OPINION 398 
 

Note concerning the public version of this opinion 
Information that would identify the requester of this opinion has been eliminated from this public 
version.  Additionally, minor issues that might identify the requester and were not part of the 
main subject of the opinion have been omitted. 
 

SUMMARY 
 
Whether actions taken by an organization will trigger a requirement that the organization 
establish a political fund and report the costs of those actions to the Board through the fund 
depends on whether the actions are to influence the nomination or election of candidates.  This 
determination is fact-based and can be made only with reference to the specific facts describing 
the subject actions of the organization.  The request describes activities that would clearly not 
be considered to be for the purpose of influencing the nomination or election of candidates and 
others which would clearly be to influence the nomination or election of candidates.  It also 
describes actions in more general terms for which a specific determination of purpose cannot be 
made based on the information available. 
 

FACTS 
 
As the representative for an association (“the Organization”) that is not registered with the 
Campaign Finance and Public Disclosure Board (“the Board”), you request an advisory opinion 
based on the following facts: 
 

1. The Organization intends to form a working group of its members to monitor and 
comment on campaign conduct for the purposes of encouraging responsible campaign 
behavior, assisting voters in reaching informed decisions, and supporting appropriate 
conduct by individuals running for office.  

 
2. The Organization plans to participate in several activities to educate the public on the 

importance of issues with which it is concerned and also to influence campaign conduct 
of candidates.   

 



Introduction 
 

The Organization’s advisory opinion request includes a number of scenarios describing possible 
activities in which the Organization might engage.  The scenarios are presented as issues 
below, with the facts stated in each issue supplementing the general fact statement above. 
 
Each issue scenario raises in a different way the question of whether the Organization’s costs of 
the described actions constitute campaign expenditures (which include both independent 
expenditures and approved expenditures related to a candidate) or are of an informational or 
educational nature outside the regulation of Minnesota Statutes Chapter 10A. 
 
The characterization of the expenditures is important because the Organization must register a 
political fund if it makes independent expenditures or approved expenditures of more than $100.   
 
A “campaign expenditure” or “expenditure” is a purchase or payment of money or anything of 
value, or an advance of credit, made or incurred for the purpose of influencing the nomination or 
election of a candidate. 
 
An “independent expenditure” is an expenditure expressly advocating the election or defeat of a 
clearly identified candidate, if the expenditure is made without the express or implied consent, 
authorization, or cooperation of, and not in concert with or at the request or suggestion of, any 
candidate or any candidate's principal campaign committee or agent.  
 
An “approved expenditure” is a purchase or payment of money or anything of value, or an 
advance of credit, made or incurred for the purpose of influencing the nomination or election of 
a candidate that is made in with the cooperation or approval of the candidate. 
 
 

Issue One 

Will the Organization be required to create a political fund if the Organization educates the 
public about candidate qualifications without naming any candidate specifically, and about 
issues in general and the importance of those issues by:                            

1. Holding symposiums with the general public to provide an informational overview of the 
topics?  

2. Issuing a news release or holding of a press conference to disseminate information to 
the public about campaign conduct practices and the importance of the issues it 
advocates? 

3. Making use of paid media sources to provide information to the general public about 
campaign practices and the importance of the issues it advocates? 

Opinion 

The efforts described in this scenario do not involve mentioning a named candidate, which is the 
first threshold for both a campaign expenditure and an independent expenditure.  Therefore, the 
efforts do not constitute the making of independent expenditures or expenditures to influence 
the nomination or election of a candidate. 
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Based on the fact that they do not constitute campaign expenditures or independent 
expenditures, the costs of the Organization’s efforts for the described activities do not trigger a 
requirement that the Organization register a political fund with the Board. 
 

Issue Two 

Will the Organization be required to create a political fund if the Organization educates the 
public about the qualifications and experience of various candidates for office by: 

1. Holding symposiums with the general public to provide an informational overview of the 
qualifications of each of the candidates? 

2. Issuing a news release or holding a press conference to disseminate information to the 
public about the various candidates for office? 

3. Making use of paid media sources to provide information to the general public about the 
qualifications of the various candidates for office? 

Opinion 

In this scenario, the Organization moves from the general discussions of Issue One to a more 
specific discussion of the qualifications and experience of named candidates.    

If an organization spends more than $100 to influence the nomination or election of candidates, 
the organization must register a political fund with the Board and make all of its campaign 
expenditures through that fund.  Essentially, the Organization asks in this issue whether the 
described communications will be considered by the Board to be for the purpose of influencing 
the nomination or election of candidates. 

Whether a symposium, news release, press conference or paid media advertisement is to 
influence the nomination or election of a candidate can only be determined by examination of 
the communication itself.  Under the facts that are provided, no such examination is possible.  
Therefore, the Board can only state the general rule. 

It is well established that a communication expressly advocating the nomination or election (or 
defeat) of a clearly identified candidate is a communication to influence the nomination or 
election of a candidate.  However, when a communication clearly identifies a candidate, it is not 
necessary that the communication use specific words of express advocacy, such as “vote for”, 
“elect”, “support” or others for it to be for the purpose of influencing the nomination or election of 
a candidate.  A communication that omits the specific words of express advocacy may, 
nevertheless, be found to be for the purpose of influencing to influence the nomination or 
election of a candidate based on an examination of the communication. 

Without access to the actual communication, the Board is unable to render a more specific 
opinion. 
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Issue Three 

Will the Organization be required to create a political fund if the Organization (a) prepares and 
distributes a pledge relating to issues it believes are important (“the Pledge”); (b) asks all 
candidates to sign the Pledge; and (c) engages in any of the following activities: 

1. Issues a news release or holds a press conference to disseminate information to the 
public about which candidates have or have not signed the Pledge? 

2. Making use of paid media sources to provide information to the general public about 
which candidates have or have not signed the Pledge? 

3. Monitors compliance with any Pledge signed by a candidate and makes public 
statements regarding the adherence to the Pledge by specific candidates?  

4. If any of the foregoing activities trigger registration and reporting requirements, will the 
political fund be required to report the costs incurred in the preparation and distribution 
of the Pledge or only the costs incurred in conducting the activities listed above? 

Opinion 

The Organization has developed a Pledge document (“the Pledge”).  In the Pledge, the 
Organization lists a number of qualifying clauses, some of which state facts and some of which 
state the Organization’s positions.  By signing the Pledge candidates affirm these clauses and 
agree to govern their conduct in accordance with the terms of the Pledge. 

This Issue presents essentially the same question as Issue Two:  Do the communications 
described in sections 1 through 3 of the Issue constitute actions to influence the nomination or 
election of a candidate?  The answer, likewise is the same as that expressed in Issue Two and 
would require reference to the actual communications to be conclusive. 

However, the statement of this issue includes more facts than the previous issue statements.  In 
order to have a meaningful communication piece, the Organization will need to explain that it 
prepared and circulated the Pledge.  This clarifies the Organization’s own position with regard to 
the issues covered by the Pledge.  The Organization will also name specific candidates and 
indicate which of them signed the Pledge to abide by the Organization’s conditions and which 
did not. 

Without the benefit of the actual communications pieces that may be produced in this scenario, 
it is not possible to definitively conclude whether they have some purpose other than to 
influence the nomination or election of candidates.  However, given the facts that are known, it 
would appear that the cost of the described communications would be expenditures that would 
trigger a registration requirement. 

Once an endeavor of an organization becomes an effort to influence the nomination or election 
of candidates, the entire cost of the endeavor is reportable.  Thus, if the communications 
described in this Issue are to influence the nomination or election of candidates, then the cost of 
preparation and distribution of the Pledge are also reportable. 
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Issue Four 

Will the Organization be required to create a political fund if the Organization recommends that 
individuals contact candidates and ask them to sign and abide by the Pledge if this 
recommendation is communicated through: 

1. The issuance of a news release or holding of a press conference to make the 
recommendation? 

2. Making use of paid media sources to communicate the recommendation?   

Opinion 

Communications that do not list any candidates but include a general call to contact all  
candidates regarding the Pledge would not constitute actions to influence the nomination or 
election of candidates.  The same conclusion would likely be reached if the communication lists 
all candidates without any indication as to which have and which have not signed the Pledge, 
although the specific facts of the communications could change that result. 

If the communications include a list only of those candidates who have not signed the Pledge, or 
the communications name one or more specific individual candidates who have not signed and 
urge individuals to contact these candidates, the communication could be an activity to influence 
the nomination or election of a candidate.  As with the previous scenarios, a definitive answer 
cannot be given due to the lack of specific facts. 

Issue Five 

Will the Organization be required to create a political fund if the Organization recommends that 
voters not support candidates who do not abide by the Pledge if such recommendation is 
communicated through: 

1. The issuance of a news release or holding of a press conference to make the 
recommendation? 

2. Making use of paid media sources to communicate the recommendation?   

Opinion 

This scenario presents the clearest case of campaign spending: communications expressly 
advocating the election or defeat of clearly identified candidates.  This conclusion assumes that 
the communication identifies those candidates who do not abide by the Pledge.  If the total cost 
of the suggested communications exceeds $100, registration of a political fund will be required. 

Issue Six 

Will the Organization be required to create a political fund if the Organization communicates 
with candidates about compliance with the Pledge or complaints received with respect to 
whether or not a candidate’s actions are consistent with the Pledge by meeting with candidates, 
investigating complaints and communicating the results of such investigation through: 

1. The issuance of a news release or holding of a press conference to report the findings? 

 - 5 -





 - 7 -

 
Cited Statutes and Rules 

 
10A.01 DEFINITIONS. 
 
Subdivision 1. Application. For the purposes of this chapter, the terms defined in this section 
have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 
.  .  . 
Subd. 4. Approved expenditure. "Approved expenditure" means an expenditure made on 
behalf of a candidate by an entity other than the principal campaign committee of the       
candidate, if the expenditure is made with the authorization or expressed or implied consent      
of, or in cooperation or in concert with, or at the request or suggestion of the candidate, the       
candidate's principal campaign committee, or the candidate's agent. An approved expenditure       
is a contribution to that candidate. 
.  .  . 
 
Subd. 9. Campaign expenditure. "Campaign expenditure" or "expenditure" means a purchase 
or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or incurred for the 
purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for the purpose of      
promoting or defeating a ballot question. 
.  .  . 
 
Subd. 18. Independent expenditure. "Independent expenditure" means an expenditure 
expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, if the expenditure is 
made without the express or implied consent, authorization, or cooperation of, and not in 
concert with or at the request or suggestion of, any candidate or any candidate's principal 
campaign committee or agent. An independent expenditure is not a contribution to that 
candidate.  
 
10A.12 POLITICAL FUNDS. 
 
Subdivision 1. When required. An association other than a political committee or party unit may 
not contribute more than $100 in aggregate in any one year to candidates, political committees, 
or party units or make any approved or independent expenditure or expenditure to promote or 
defeat a ballot question unless the contribution or expenditure is made from a political fund. 
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