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ADVISORY OPINION 397 
 

SUMMARY 
 
Candidate is entitled to increase in spending limit for candidates running for office for the first 
time where candidate’s prior activities were so insignificant as to not constitute “running for 
office”. 
 

FACTS 
 
As the chair of a principal campaign committee registered with the Campaign Finance and 
Public Disclosure Board (“the Board”), you ask the Board for an advisory opinion on behalf of 
the principal campaign committee’s candidate (“ the Requester”) based on the following facts 
provided by the Requester and Board Records:  
 

1. Less than two weeks before the close of filings for office, the incumbent legislator in the 
Requester’s district announced that the incumbent would not run for re-election. 
 

2. The district called a special endorsing convention to endorse a candidate for the 
November election which was held the night before filings for election closed. 

 
3. The Requester appeared at the endorsing convention seeking the party’s endorsement.  

However, the party endorsed another candidate. 
 

4. Two days before the convention the Requester’s father spent $263.22 for signs and 
printed materials to use at the convention.  The only other expenditures by the 
Requester during the election cycle were $48.61 for checks and bank service charges. 
 

5. At the time of the convention, the Requester did not have a principal campaign 
committee registered with the Board. The principal campaign committee was registered 
within the 14 days that a candidate has to register after raising or spending more than 
$100. 
 

6. The Requester raised $$200 through two contributions from a relative and $200 through 
a contribution from the political fund of the local union of which the Requester is a 
member. 

 



7. Because he had not received the party’s endorsement, the Requester did not file for 
office and did not engage in fundraising or spending other than as indicated in 
paragraphs 4 and 6 above. 
 

8. The Requester now wishes to run for the House of Representatives in another district 
and asks if he is eligible for the campaign expenditure limit increase available to 
candidates running for office for the first time. 

 
 

Issue 
 

Does the Requester’s raising of $400 and spending less than $265 on signs for an 
endorsing convention for a seat in the legislature constitute a previous run for that office 
that will disqualify the Requester from the ten percent increase in the campaign 
expenditure limit for candidates who are running for an office for the first time? 
 

Opinion 
 
Minnesota Statutes, Section 10A.25, subd. 2(d) provides that: 
 

“The expenditure limits in this subdivision for an office are increased by ten percent for a 
candidate who is running for that office for the first time and who has not run previously 
for any other office whose territory now includes a population that is more than one-third 
of the population in the territory of the new office.” 
 

Among the offices for which the subdivision specifies campaign expenditure limits is the office of 
state representative.   
 
The Requester registered a principal campaign committee for the office sought in a different 
district during the previous election cycle, but never filed for office or sought the support of the 
general voting public. 
  
In the previous election cycle, the Requester met the definition of a “candidate” under Minnesota 
Statutes Chapter 10A since he raised and spent more than $100 to influence his nomination at 
the endorsing convention.  However, the statutory language that qualifies a person for a 
campaign expenditure limit increase is not based on whether an individual has been a 
“candidate” for the office before, but whether the person has “run for office” previously.  Meeting 
the minimal financial threshold for becoming a candidate does not necessarily constitute running 
for office.   
 
In determining whether a candidate ran for office in a previous election cycle, the Board 
examines a number of relevant factors.  Among these factors are (1) if the candidate sought and 
did not receive party endorsement, did the candidate, nevertheless, file for election to that office;  
(2) did the candidate incur any campaign expenditures during the election cycle after the 
endorsing convention; (3) what was the scope and timing of the candidate’s prior fundraising 
efforts; (4) what was the dollar level of the candidate’s fundraising during the prior election 
cycle; (5) what was the candidate’s overall level of campaign expenditures and noncampaign 
disbursements during the prior election cycle? 
 
Examining these factors in view of the facts presented, the Board notes that the requester did 
seek his party’s endorsement in the previous election cycle.  He could not have made the 

 - 2 -





 - 4 -

 
Cited Statutes and Rules 

 
10A.25 SPENDING LIMITS. 
 
Subdivision 1. Limits are voluntary. The expenditure limits imposed by this section apply only 
to a candidate who has signed an agreement under section 10A.322 to be bound by them as a 
condition of receiving a public subsidy for the candidate's campaign.  
 
Subd. 2. Amounts. (a) In a year in which an election is held for an office sought by a candidate, 
the principal campaign committee of the candidate must not make campaign expenditures nor 
permit approved expenditures to be made on behalf of the candidate that result in aggregate 
expenditures in excess of the following: 
 
      (1) for governor and lieutenant governor, running together, $2,393,800; 
 
      (2) for attorney general, $399,000; 
 
      (3) for secretary of state and state auditor, separately, $199,500; 
 
      (4) for state senator, $59,900; 
 
      (5) for state representative, $30,100. 
 
(b) In addition to the amount in paragraph (a), clause (1), a candidate for endorsement for the 
office of lieutenant governor at the convention of a political party may make campaign 
expenditures and approved expenditures of five percent of that amount to seek endorsement. 
 
(c) If a special election cycle occurs during a general election cycle, expenditures by or on 
behalf of a candidate in the special election do not count as expenditures by or on behalf of the 
candidate in the general election. 
 
(d) The expenditure limits in this subdivision for an office are increased by ten percent for a 
candidate who is running for that office for the first time and who has not run previously for      
any other office whose territory now includes a population that is more than one-third of the 
population in the territory of the new office. 
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