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ADVISORY OPINION 387 
 

SUMMARY 
  
The costs of credit card transactions incurred as part of campaign fund raising activities 
are campaign expenditures, reportable as such, and not as “noncampaign disbursements” 
defined by Minnesota Statutes, section 10A.01, subdivision 26.  
 

FACTS 
 
As treasurer of a principal campaign committee (the Committee) registered with the 
Campaign Finance and Public Disclosure Board (the Board) you request an advisory 
opinion based on the following facts:   
 

1. In campaign fund raising activities, the use of credit cards by donors has become 
common and their use can be expected to become still more common in the 
future.   

 
2. Credit card transactions are processed by credit service bureaus which charge a 

fee for each transaction to pay for the service.  The transaction cost occurs 
regardless of how the credit card number is communicated to the Committee (in 
writing, over the telephone, or over the Internet).  

 
3. The Committee notes that the reporting of credit card processing fees by various 

candidates has been inconsistent, and that some other campaign related banking 
costs, such as check fees and automatic bill payment fees, are usually treated as 
noncampaign expenditures. 

 





Cited Statutes 
 
10A.01 Definitions.   
 
 Subd. 26.    Noncampaign disbursement.  "Noncampaign disbursement" means a 
purchase or payment of money or anything of value made, or an advance of credit 
incurred, or a donation in kind received, by a principal campaign committee for any of 
the following purposes:  
 
    (1) payment for accounting and legal services;  
 
    (2) return of a contribution to the source;  
 
    (3) repayment of a loan made to the principal campaign committee by that committee;  
 
    (4) return of a public subsidy;  
 
    (5) payment for food, beverages, entertainment, and facility rental for a fund-raising 

event;  
 
    (6) services for a constituent by a member of the legislature or a constitutional officer 

in the executive branch, including the costs of preparing and distributing a 
suggestion or idea solicitation to constituents, performed from the beginning of the 
term of office to adjournment sine die of the legislature in the election year for the 
office held, and half the cost of services for a constituent by a member of the 
legislature or a constitutional officer in the executive branch performed from 
adjournment sine die to 60 days after adjournment sine die;  

 
    (7) payment for food and beverages consumed by a candidate or volunteers while they 

are engaged in campaign activities;  
 
    (8) payment for food or a beverage consumed while attending a reception or meeting 

directly related to legislative duties;  
 
    (9) payment of expenses incurred by elected or appointed leaders of a legislative 

caucus in carrying out their leadership responsibilities;  
 
    (10) payment by a principal campaign committee of the candidate's expenses for 

serving in public office, other than for personal uses;  
 
     (11) costs of child care for the candidate's children when campaigning;  
 
    (12) fees paid to attend a campaign school;  
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    (13) costs of a postelection party during the election year when a candidate's name will 
no longer appear on a ballot or the general election is concluded, whichever 
occurs first;  

 
    (14) interest on loans paid by a principal campaign committee on outstanding loans;  
 
    (15) filing fees;  
 
    (16) post-general election thank-you notes or advertisements in the news media;  
 
    (17) the cost of campaign material purchased to replace defective campaign material, if 

the defective material is destroyed without being used;  
 
    (18) contributions to a party unit;  
 
     (19) payments for funeral gifts or memorials; and  
 
    (20) other purchases or payments specified in board rules or advisory opinions as being 

for any purpose other than to influence the nomination or election of a candidate 
or to promote or defeat a ballot question.  

 
The board must determine whether an activity involves a noncampaign disbursement 
within the meaning of this subdivision.  
 
A noncampaign disbursement is considered made in the year in which the candidate 
made the purchase of goods or services or incurred an obligation to pay for goods or 
services. 
 
10A.14 Registration.  
 
    Subdivision 1.    First registration.  The treasurer of a political committee, political 
fund, principal campaign committee, or party unit must register with the board by filing a 
statement of organization no later than 14 days after the committee, fund, or party unit 
has made a contribution, received contributions, or made expenditures in excess of $100.   
 
    Subd. 2.    Form.  The statement of organization must include:  
 
     (1) the name and address of the committee, fund, or party unit;  
 
   (2) the name and address of the chair of a political committee, principal 

campaign committee, or party unit;  
 
  (3) the name and address of any supporting association of a political fund;  
 
    (4) the name and address of the treasurer and any deputy treasurers;  
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    (5) a listing of all depositories or safety deposit boxes used; and  
 
   (6) for the state committee of a political party only, a list of its party units.  
 
 
10A.15 Contributions.  
 
Subd. 3.    Deposit.  All contributions received by or on behalf of a candidate, principal 
campaign committee, political committee, political fund, or party unit must be deposited 
in an account designated "Campaign Fund of ..... (name of candidate, committee, fund, or 
party unit)."  All contributions must be deposited promptly upon receipt and, except for 
contributions received during the last three days of a reporting period as described in 
section 10A.20, must be deposited during the reporting period in which they were 
received.  A contribution received during the last three days of a reporting period must be 
deposited within 72 hours after receipt and must be reported as received during the 
reporting period whether or not deposited within that period.  A candidate, principal 
campaign committee, political committee, political fund, or party unit may refuse to 
accept a contribution.  A deposited contribution may be returned to the contributor within 
60 days after deposit.  A contribution deposited and not returned within 60 days after that 
deposit must be reported as accepted.  
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