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ADVISORY OPINION 370 
 
 

SUMMARY 
 
A principal campaign committee may contribute funds to a political party unit with 
knowledge that the funds will be used on multicandidate political party expenditures.  A 
contribution made with expressed or implied conditions on which candidates benefit from 
the multicandidate political party expenditure violates the prohibition on earmarking.   

 
FACTS 

 
As the Treasurer of a Principal Campaign Committee (the Committee), registered with the 
Campaign Finance and Public Disclosure Board (the Board), and as the Chair of a   
political party unit (the Political Party), registered with the Board, you jointly ask for an 
advisory opinion based on the following facts.    
  

1. The Committee intends to make a number of substantial contributions to the 
Political Party.   

 
2. The Political Party will use the contributions to fund a number of multicandidate 

political party expenditures as defined in Minn. Stat. §10A.275.   
 
3. The Committee will have final authority over how its own funds are spent, 

including the decision on whether to make a contribution to the Political Party. 
 

4. The Political Party will have final authority over how all Party funds are spent, 
including those contributed from the Committee.  

 
5. It is expected that the officers of the Political Party and the Committee will 

consult with each other and develop a “coordinated” approach for the 
expenditures allowable under Minn. Stat. §10A.275.   
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ISSUE ONE 
  
Is there any limit on the number or amount of contributions made by the Committee to 
the Political Party? 
  

OPINION ONE 
 
No.  There is no provision in Chapter 10A that limits the number or amount of 
contributions from a candidate’s principal campaign committee to a political party unit. 
  
 

ISSUE TWO 
 
How should contributions made by the Committee to the Political Party be reported to the 
Board? 
 

 
OPINION TWO 

 
As provided in Minn. Stat. §10A.01, subd. 26 (17), contributions from a candidate’s 
principal campaign committee to a political party unit are noncampaign disbursements.  
Therefore the contributions do not count against the campaign expenditure limit 
established in Minn. Stat. §10A.25 for candidates who sign the public subsidy agreement.   
 
Assuming that the contributions have a cumulative value in excess of $100, the 
contributions must be itemized by both the Committee and the Political Party on periodic 
Reports of Receipts and Expenditures with the date and amount of each contribution 
made or accepted. 
 

 
ISSUE THREE 

 
May the Committee and Political Party consult on the multicandidate political party 
expenditures made by the Political Party with funds contributed by the Committee? 
 

OPINION THREE 
 
Multicandidate political party expenditures are defined in Minn. Stat. §10.275 as 
expenditures made “by a party unit, or two or more party units acting together”.  The 
statute does not authorize political party units and principal campaign committees to 
jointly make multicandidate political party expenditures, and if the consultation 
contemplated amounts to joint decision making, the expenditure falls outside the 
definition of a multicandidate party expenditure.  Moreover, if the consultation amounts 
to an implied condition being placed on the political committee’s contribution, the 
political party runs the risk of earmarking.  (See also Response to Issue Four.)  
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As provided in the facts of this advisory opinion request, the Political Party will retain 
control of its funds and is therefore solely responsible for all expenditures made with 
those funds.   
 
    

ISSUE FOUR 
 
Is the Committee “earmarking” the contributions it makes to the Political Party if the 
Committee consults and coordinates with the Political Party on the multicandidate 
political party expenditures financed with the contributions?  
 

OPINION FOUR 
 
Minn. Stat. §10A.16 prohibits “earmarking” which is defined in part as a political party 
unit soliciting or accepting a contribution from any source with the express or implied 
condition that the contribution or any part of the contribution be directed to a particular 
candidate.   If, during the consultation and coordination between the Committee and 
Political Party on multicandidate political party expenditures, the Committee places 
express or implied conditions that the contributions benefit specific candidates, the 
contributions are prohibited as earmarking.   
 
Whether consulting with a candidate becomes earmarking depends on the nature of the 
consultation and the extent to which the political party’s autonomous decision making is 
compromised.  For example, holding a fundraiser for three or more candidates without 
the attendance of the candidates it benefits, or providing party staff services to candidates 
without their knowledge, would be difficult and nonsensical.  Therefore, “consulting” 
between candidates and political party units on such multicandidate political party 
expenditures is not prohibited.   However, a consultation for the purpose of allocating 
certain campaign expenditures between the Political Party and the Committee reflects a 
degree of coordination that is prohibited.    
 
The Board notes that the term “consults and coordinates” could describe a wide variety of 
communication between the Committee and the Political Party.  The Board must evaluate 
each situation on a case by case basis to determine whether the consultation or 
coordination amounts to prohibited earmarking.   
 
 

ISSUE FIVE  
 
What type of expenditures may the Political Party make for a political party fund-raising 
effort? 
 

OPINION FIVE 
  
There is not a specific form that a political party fundraising effort under Minn. Stat. 
§10A.275, subd. 1(4), must take.  Fundraising dinners, media solicitation, written/direct 
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mail solicitation, telephone solicitation, and in-person solicitation are all examples of 
fundraising efforts that may qualify as a multicandidate expenditure.   The fundraising 
effort must be related to an effort to raise funds for three or more candidates who seek 
nomination or election as a state constitutional officer, legislator, or judge.  
.   
 

ISSUE SIX 
 
 Is there a limit on the amount the Political Party spends on multicandidate political party 
expenditures? 
 

OPINION SIX 
  
No.  Minn. Stat. §10A.275 does not limit the amount that a party unit can spend on 
multicandidate political party expenditures. 
 
 

ISSUE SEVEN 
 
What is the definition of “party committee staff services” as provided in Minn. Stat. 
§10A.275, and what standards must Political Party staff meet in order for their activities 
to qualify as a multicandidate political party expenditure? 
 

OPINION SEVEN 
 
Party committee staff services qualify as a multicandidate political party expenditure 
under Minn. Stat. §10A.275 if the services encompass the nomination or election of three 
or more candidates for state constitutional, legislative, or judicial office.   The party 
staff’s salaries and benefits may be a multicandidate political party expenditure if the 
staff is working on the campaigns of three or more state level candidates.  
 
Minn. Stat. §10A.275 does not provide guidelines for evaluating if staff services qualify 
as multicandidate political party expenditures.  One indication of proper classification of 
party staff services as a multicandidate political party expenditure is whether the services 
benefit three or more candidates in approximately equal amounts.   
 
If the cost of providing staff services to three or more candidates is not approximately 
equal for each candidate the excess amount spent on a candidate for staff services may be 
a donation in kind to that candidate.   
 
 

ISSUE EIGHT 
  
Is the cost of office space, computers, computer software, computer databases, office 
equipment, long distance phone service, paper, and copying services provided to Political 
Party staff while the staff provides services to three of more candidates a multicandidate 
political party expenditure? 
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OPINION EIGHT 

 
No.    Minn. Stat. §10A.275, subd. 1 (5), provides for “expenditures for party committee 
staff services that benefit three or more candidates”;  the term “staff services” is not 
inclusive of expenditures made on behalf of a candidate by party staff, or of expenditures 
made by the Political Party to house or equip party staff while the staff works on the 
campaigns of candidates.    
 
The Political Party may pay a party staff member who goes to a candidate’s campaign 
office and use the candidate’s committee computer, copying machine, paper, long 
distance phone service, and other office services and equipment as a multicandidate 
political party expenditure because those services and items have been purchased by the 
candidate’s committee.   
 
If the party staff uses the Political Party’s office space, computers, copying machine, 
paper, long distance phone service, or other office services or items to benefit a single 
candidate, the cost of those services and items is either an in-kind donation to the 
candidate from the Political Party, or an expenditure by the Political Party that will be 
reimbursed by the candidate’s committee.  If a candidate’s committee does not reimburse 
the Political Party for the cost of the item or service provided, the value of the in-kind 
donation counts against the political party contribution limit provided in Minn, Stat, 
§10A.27, subd. 2., and may apply to a candidate’s campaign expenditure limit.    
 
It should be noted that the Political Party may provide office space and the material and 
services listed in issue nine for the use of staff conducting the other activities permitted 
under Minn. Stat. §10A.275.  For example, the statute provides for expenditures “for a 
telephone conversation including the names of three of more individuals whose names 
appear on the ballot”; long distance phone services used for this purpose are a 
multicandidate political party expenditure.   However, if the same phone service is used 
by political party staff to place calls on behalf of one candidate the value of the phone 
service is then an in-kind donation or a cost to be billed to the candidate’s committee.   
 
The Board notes that funds received by the Political Party through the political 
contribution check off program provided in Minn. Stat. §10A.31, subd. 5, may only be 
spent on multicandidate political party expenditures.   The Political Party will need to 
insure that items or services purchased with funds from the contribution check off 
program are used only for the activities provided in Minn. Stat. §10A.275. 
 
   
 

ISSUE NINE 
 
If a candidate provides space in his or her campaign office for Political Party staff to use 
while performing “party committee staff services” as provided in Minn. Stat. §10A.275, 
how is the cost of the space allocated and reported to the Board? 
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OPINION NINE 
 
If the Political Party staff is working on behalf of the candidate’s campaign no allocation 
of the office space is required.  If the Political Party’s staff is working in the candidate’s 
office on one of the other activities provided in Minn. Stat. §10A.275, then the fair 
market value of the office space is an in-kind donation to the Political Party.  
 
If the candidate’s committee is providing the office space as an in-kind donation to the 
Political Party, the candidate’s committee will report the fair market value of the donation 
as a contribution to the Political Party.  The Political Party will report the in-kind 
donation of the office space as both a contribution from the candidate and as an in-kind 
expenditure by the Political Party.   
  
 

ISSUE TEN 
 
If campaign services are provided by unpaid campaign staff or unpaid party staff, must 
allocations among candidates with respect to such services be made? 
 

OPINION TEN 
 
No.  Minn. Stat. §10A.01, subd. 11 (c), provides that the term contribution “does not 
include services provided without compensation by an individual volunteering personal 
time on behalf of a candidate, ballot question, political committee, political fund, 
principal campaign committee, or party unit…”.  Therefore, individuals volunteering 
their time to a political party or a candidate are not the type of resource that must be 
allocated between the candidates and party units that benefit from the volunteer services.  
 
If the unpaid staff is reimbursed for costs related to campaigning, for example the use of 
an automobile, the reimbursement must be allocated between the principal campaign 
committees and party units that benefited from the volunteer’s activities.   If all of the 
volunteers campaigning costs are reimbursed by one of the candidates, the other 
candidates will receive a prohibited in-kind contribution.   If all of the volunteers 
campaigning costs are reimbursed by a party unit the candidates will receive an in-kind 
donation that counts against political party contribution limit.  
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Cited Statutes and Administrative Rules 
 
10A.02 
 
Subd. 12.    Advisory opinions.  (a) The board may issue and publish advisory opinions 
on the requirements of this chapter based upon real or hypothetical situations.  An 
application for an advisory opinion may be made only by an individual or association 
who wishes to use the opinion to guide the individual's or the association's own conduct.  
The board must issue written opinions on all such questions submitted to it within 30 
days after receipt of written application, unless a majority of the board agrees to extend 
the time limit.   
 
    (b) A written advisory opinion issued by the board is binding on the board in a 
subsequent board proceeding concerning the person making or covered by the request 
and is a defense in a judicial proceeding that involves the subject matter of the opinion 
and is brought against the person making or covered by the request unless:  
 
     (1) the board has amended or revoked the opinion before the initiation of the 

board or judicial proceeding, has notified the person making or covered by 
the request of its action, and has allowed at least 30 days for the person to 
do anything that might be necessary to comply with the amended or 
revoked opinion;  

 
     (2) the request has omitted or misstated material facts; or  
 
     (3) the person making or covered by the request has not acted in good faith in 

reliance on the opinion.  
 
    (c) A request for an opinion and the opinion itself are nonpublic data.  The board, 
however, may publish an opinion or a summary of an opinion, but may not include in the 
publication the name of the requester, the name of a person covered by a request from an 
agency or political subdivision, or any other information that might identify the requester, 
unless the person consents to the inclusion.  
  
 
10A.16 Earmarking contributions prohibited.  
 
An individual, political committee, political fund, principal campaign committee, or party 
unit may not solicit or accept a contribution from any source with the express or implied 
condition that the contribution or any part of it be directed to a particular candidate other 
than the initial recipient.  An individual, political committee, political fund, principal 
campaign committee, or party unit that knowingly accepts any earmarked contribution is 
guilty of a gross misdemeanor and subject to a civil penalty imposed by the board of up 
to $3,000.  
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10A.27 Contribution limits.  
 
  Subd. 2.    Political party and dissolving principal campaign committee limit.  A 
candidate must not permit the candidate's principal campaign committee to accept 
contributions from any political party units or dissolving principal campaign committees 
in aggregate in excess of ten times the amount that may be contributed to that candidate 
as set forth in subdivision 1.   
 
The limitation in this subdivision does not apply to a contribution from a dissolving 
principal campaign committee of a candidate for the legislature to another principal 
campaign committee of the same candidate.  
 
 
10A.275 Multicandidate political party expenditures.  
 
    Subdivision 1.    Exceptions.  Notwithstanding other provisions of this chapter, the 
following expenditures by a party unit, or two or more party units acting together, with at 
least one party unit being either:  the state committee or the party organization within a 
congressional district, county, or legislative district, are not considered contributions to or 
expenditures on behalf of a candidate for the purposes of section 10A.25 or 10A.27 and 
must not be allocated to candidates under section 10A.20, subdivision 3, paragraph (g):  
 
    (1) expenditures on behalf of candidates of that party generally without 

referring to any of them specifically in a published, posted, or broadcast 
advertisement;  

 
     (2) expenditures for the preparation, display, mailing, or other distribution of an 

official party sample ballot listing the names of three or more individuals 
whose names are to appear on the ballot;  

 
     (3) expenditures for a telephone conversation including the names of three or 

more individuals whose names are to appear on the ballot;  
 
     (4) expenditures for a political party fund-raising effort on behalf of three or 

more candidates; or  
 
     (5) expenditures for party committee staff services that benefit three or more 

candidates.   
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