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State of Minnesota 
Campaign Finance & Public Disclosure Board 

Suite 190, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603 
 
 THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTIFY 

THE REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON-PUBLIC DATA 
under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 

  
  
RE:    Reporting the use of a personal airplane for campaign purposes.  

 
 

ADVISORY OPINION 351 
 

SUMMARY 
   
The use of a personal airplane for campaign purposes is either an in kind contribution and 
in kind expenditure to benefit the campaign or a campaign expenditure that must be paid 
for with committee funds.    

 
FACTS 

 
As a member of a campaign committee you ask the Campaign Finance and Public 
Disclosure Board (the Board), for an advisory opinion based on the following facts:  
 

1.  A candidate for state legislative office owns an aircraft. 
 

2.  The aircraft will be used to transport the candidate to campaign activities in the 
district.   

 
ISSUE ONE 

 
How does the principal campaign committee of the candidate calculate the cost of using 
the aircraft for campaign purposes?    
  

OPINION 
 
Determining the “fair market value” of items or services contributed to a campaign, or 
setting a rate at which the use of an item or service is reimbursed by the campaign, 
requires both knowledge of the specific item or service and the local conditions that may 
affect their value.   Committees that accept in kind donations are obligated to determine 
their fair market value.  The valuation should be determined at the time the in kind 
contribution is accepted or before the committee agrees to reimburse the candidate for 
expenditures that he or she may make.  By pre determining the value of an item or service 
the committee is able to avoid accepting contributions or making expenditures above the 
applicable limits.    
 
 
 



A committee should be prepared to defend the fair market valuation it assigns to items 
and services if they are scrutinized by either the Board or an election opponent. The use 
of an airplane is a difficult item to value because variable factors such as maintenance 
costs and operating life of the equipment have to be included with more evident items, 
such as the cost of fuel, in order to determine fair market value. The Board lacks the 
expertise and information needed to provide a fair market value of the use of the airplane 
by the committee. A possible approach is to use the airplane manufacturer's estimated 
cost of operation per mile. If that information is not available the committee may wish 
to contact local aviation companies to find the per mile cost to lease either the same 
airplane or a comparable model. 

ISSUE TWO 

How does the principal campaign committee report the cost of using the aircraft for 
campaign purposes to the Board? 

OPINION 

If the candidate is donating the use of the airplane to the committee the cost of the 
campaign related travel is an in kind contribution to the principal campaign committee 
that applies to the candidate's overall contribution limit. If the value of the travel is in 
aggregate over $100, the in kind contribution(s) must be itemized on periodic Reports of 
Receipts and Expenditures. Itemization of an in kind contribution must include the date 
of the contribution, and a description of the item donated to the campaign. If the use of 
the plane occurs over several dates each flight must be listed separately under the name 
of the candidate as the contributor. In kind contributions are considered consumed in the 
same reporting period in which they are received by Minn. Stat. § 10A.20, subd. 3, (b). 
Therefore, the use of the airplane is also a campaign expenditure that counts against the 
candidate's campaign expenditure limit. The in kind expenditures are itemized for the 
same amount and purpose as provided in the schedule of receipts. 

If the principal campaign committee is reimbursing the candidate for the use of the 
airplane then the value of the travel is listed on the schedule of campaign expenditures as 
a third-party reimbursement (Minn. Stat. s10A.20, subd. 13). If the value of the travel 
meets the $100 threshold for itemization, the expenditure must list the candidate as the 
payee, along with a description of the date(s) and purpose of each expense for which the 
candidate is being reimbursed. 
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Cited Statutes and Rules  
 
 
10A.20 Campaign Reports 
 
Subd. 3.    Contents of report.   
(a) The report must disclose the amount of liquid assets on hand at the beginning of the 
reporting period.   
 
(b) The report must disclose the name, address, and employer, or occupation if self-
employed, of each individual or association that has made one or more contributions to 
the reporting entity, including the purchase of tickets for a fund-raising effort, that in 
aggregate within the year exceed $100 for legislative or statewide candidates or ballot 
questions, together with the amount and date of each contribution, and the aggregate 
amount of contributions within the year from each source so disclosed.  A donation in 
kind must be disclosed at its fair market value.  An approved expenditure must be listed 
as a donation in kind.  A donation in kind is considered consumed in the reporting period 
in which it is received.  The names of contributors must be listed in alphabetical order.  
Contributions from the same contributor must be listed under the same name.  When a 
contribution received from a contributor in a reporting period is added to previously 
reported unitemized contributions from the same contributor and the aggregate exceeds 
the disclosure threshold of this paragraph, the name, address, and employer, or 
occupation if self-employed, of the contributor must then be listed on the report. 
 
Subd. 13.    Third-party reimbursement.  An individual or association filing a report 
disclosing an expenditure or noncampaign disbursement that must be reported and 
itemized under subdivision 3, paragraph (g) or (l), that is a reimbursement to a third party 
must report the purpose of each expenditure or disbursement for which the third party is 
being reimbursed.  An expenditure or disbursement is a reimbursement to a third party if 
it is for goods or services that were not directly provided by the individual or association 
to whom the expenditure or disbursement is made.  Third-party reimbursements include 
payments to credit card companies and reimbursement of individuals for expenses they 
have incurred.  
 
 




