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ADVISORY OPINION 338 

 
 

SUMMARY 
 

A consultant who provides services to a principal campaign committee is an agent of that 
committee.   An expenditure is not independent if an agent of a principal campaign 
committee directly or indirectly influences the political party unit, political committee, or 
political fund to make the expenditure.   
 

FACTS 
 
As the legal representative of several campaign consultants, you ask the Campaign 
Finance and Public Disclosure Board  (the Board) for an advisory opinion based on the 
following facts: 
 
 

1. The campaign consultants provide their services to political committees and funds 
(political committees), principal campaign committees, and party units as defined 
in Minnesota Statutes Chapter 10A.  At any given time a consultant may be 
simultaneously employed by multiple political committees, principal campaign 
committees, and party units.  

 
2. The political committees and party units employ the services of the consultants 

that may want to make independent expenditures, as defined in Minn. Stat 
§10A.01, subd. 18, on behalf of candidates.   
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3. For the purpose of this advisory opinion the term “candidate” means a candidate 
covered by the provisions of Chapter 10A.  

 
 

ISSUE ONE 
 

May a political committee make an independent expenditure in support of a candidate for 
an office covered by Chapter 10A even though one of its consultants is also a fee for 
service paid consultant to the candidate who benefits from the independent expenditure?  
  

OPINION 
 
Minnesota Statutes §10A.01, subdivision 18, provides in part: “ ‘Independent 
expenditure’ means an expenditure expressly advocating the election or defeat of a 
clearly identified candidate, if the expenditure is made without the express or implied 
consent, authorization, or cooperation of, and not in concert with or at the request or 
suggestion of, any candidate or any candidate’s principal campaign committee or agent.”  
In the Board’s view the statute requires a high wall of separation between the entity 
making an independent expenditure, and the candidate who benefits from that 
expenditure.   A breach of that wall would occur if an “agent” of the principal campaign 
committee initiates, requests, suggests or influences an expenditure by a political 
committee or party unit that benefits the agent’s candidate.   
 
A consultant to a principal campaign committee is an agent of that committee because the 
consultant is engaged to perform duties that benefit the principal campaign committee.   
The consultant’s status as an agent of the principal campaign committee provides an 
avenue for coordination, cooperation, and at least implied consent between the principal 
campaign committee and any entity making a political expenditure that benefits the 
principal campaign committee.  If a consultant is simultaneously providing services to a 
principal campaign committee and a political committee or political party unit, the wall 
of separation needed to make a campaign expenditure independent may be compromised.    
 
 Under certain  circumstances, a consultant simultaneously employed by a principal 
campaign committee and an entity making independent expenditures may provide their 
services in an environment totally isolated from the independent expenditures.  Such an 
environment would require strict adherence to internal procedures and controls 
establishing and maintaining separation between the consultant and the individuals and 
procedures used to make the independent expenditure, and prohibiting any contact or 
communications between them regarding such expenditures.  
 
 

ISSUE TWO 
 
Using the scenario provided in Issue One, is the expenditure independent if the political 
committee does not compensate the consultant for their services?  
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OPINION 

 
The consultant’s relationship to the principal campaign committee makes them an agent 
of the principal campaign committee regardless of any compensation they may receive 
for services provided to the political committee or party unit.  An expenditure is not 
independent if an agent of the principal campaign committee that benefits from the 
expenditure directly or indirectly influences the political committee or party unit making 
the expenditure.     
 

ISSUE THREE 
 

Using the scenario provided in Issue One, is the expenditure independent if the candidate 
or the candidates principal campaign committee does not compensate the consultant for 
their services?   
 

OPINION 
 

The consultant provides services that have the goal of assisting the candidate and the 
principal campaign committee.  This makes the consultant an agent of the committee 
regardless of any compensation received.  As stated above, an agent of a principal 
campaign committee must be isolated from the processes and individuals used to make 
independent expenditures.   

 
ISSUE FOUR 

 
Using the scenario provided in Issue One, is the expenditure independent if the consultant 
does or does not receive a fee from both the political fund and one or more candidates or 
principal campaign committees, which may be the beneficiaries of a political committees 
independent expenditures?   
 

OPINION 
 

As with Issues One, Two, and, Three it is the purpose and nature of the relationship 
between the consultant and the principal campaign committee that makes the consultant 
an agent of the principal campaign committee.  The presence or lack of compensation 
does not change the Board’s view that a consultant is an “agent” for the purposes of Min. 
Stat. §10A.01, subd. 18.  As with the previous issues in this opinion, the   Board’s 
position is that an agent of a principal campaign committee cannot simultaneously 
provide services to a political committee or party unit that wishes to make an independent 
expenditure for the benefit of the agent’s candidate unless the agent is thoroughly isolated 
from the procedures and individuals making the independent expenditure. 
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ISSUE FIVE 
 

Can a political party unit make independent expenditures that benefit one or more 
candidates if the party unit receives services from a consultant that also provides services 
to at least one of the candidates that would benefit from the independent expenditure? 

 
 

OPINION 
 

A political party unit is treated in the same manner as a political committee under the 
provisions of Minn. Stat. §10A.01, subd. 18.   Therefore the opinion expressed in Issue 
Four applies here as well.   
 
However, Minn. Stat. §10A.275 provides for specific types of multicandidate political 
party expenditures that are not subject to the same standards of separation required of 
independent expenditures.   A multicandidate expenditure as defined in this statute may 
occur even if the party unit and one or more candidates who benefit from the expenditure 
are employing the same consultant.  A multicandidate expenditure does not count against 
any candidates spending limit, and does not need prior approval from the principal 
campaign committees that benefit from the expenditure. 
 
 

 
ISSUE SIX 

 
If a consultant or a member of the principal campaign committee does not have actual 
oral or written authority to make or authorize the making of expenditures on behalf of the 
candidate or the candidate’s principal campaign committee, may they participate with a 
political committee or party unit in making an independent expenditure that benefits the 
principal campaign committee? 
 
 

OPINION 
 

No.  As provided by Minn. Stat. §10A.17, subd. 1, only the treasurer or deputy treasurer 
of a principal campaign committee may authorize expenditures for the committee.  The 
separation required for an independent expenditure by Minn. Stat. §10A.01, subd. 18, 
extends beyond the treasurer and deputy treasurer to the candidate, all members of the 
principal campaign committee, and agents of that committee.   
  
  
 
 
 
 
 
 
 



ISSUE SEVEN 

If a consultant or a member of the principal campaign committee is not placed in a 
position in which they may authorize expenditures on behalf of the candidate or the 
principal campaign committee, may they participate with a political committee or party 
unit in making an independent expenditure that benefits the principal campaign 
committee? 

OPINION 

No. The authority to make or authorize expenditures is not the only way a person may be 
an agent of a candidate or committee, and is not needed to conduct the types of 
communication prohibited between principal campaign committees or their agents and an 
entity making an independent expenditure. 
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Cited Statutes  

 
10A.01 DEFINITIONS.  
 
Subd. 18.    Independent expenditure.  "Independent expenditure" means an 
expenditure expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, 
if the expenditure is made without the express or implied consent, authorization, or 
cooperation of, and not in concert with or at the request or suggestion of, any candidate or 
any candidate's principal campaign committee or agent.  An independent expenditure is 
not a contribution to that candidate.  An expenditure by a political party or political party 
unit in a race where the political party has a candidate on the ballot is not an independent 
expenditure.  
 
 
10A.17 EXPENDITURES.  
 
Subdivision 1.    Authorization.  A political committee, political fund, principal 
campaign committee, or party unit may not expend money unless the expenditure is 
authorized by the treasurer or deputy treasurer of that committee, fund, or party unit.  
 
 
10A.275 MULTICANDIDATE POLITICAL PARTY EXPENDITURES.   
Subdivision 1.    Exceptions.  Notwithstanding other provisions of this chapter, the 
following expenditures by a party unit, or two or more party units acting together, with at 
least one party unit being either:  the state committee or the party organization within a 
congressional district, county, or legislative district, are not considered contributions to or 
expenditures on behalf of a candidate for the purposes of section 10A.25 or 10A.27 and 
must not be allocated to candidates under section 10A.20, subdivision 3, paragraph (g):  
  
 (1) expenditures on behalf of candidates of that party generally without referring 
to any of them specifically in a published, posted, or broadcast advertisement;  
  
 (2) expenditures for the preparation, display, mailing, or other distribution of an 
official party sample ballot listing the names of three or more individuals whose names 
are to appear on the ballot;  
  
 (3) expenditures for a telephone conversation including the names of three or 
more individuals whose names are to appear on the ballot;  
  
 (4) expenditures for a political party fundraising effort on behalf of three or more 
candidates; or  
  
 (5) expenditures for party committee staff services that benefit three or more 
candidates.   
 




