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SUMMARY 

A potential conflict of interest exists under Minn. Stat. § 10A.07 only when an official is 
required to vote in an official capacity on a matter which will substantially affect the official's 
financial interests or those of an associated business in a greater way than it will affect 
similarly situated individuals or businesses. 

FACTS 

Several members of a state board (the State Board) ask the Ethical Practices Board for an 
advisory opinion based on the following facts: 

1. As members of the State Board, you are public officials as defined in Minnesota 
Statutes, chapter IOA, and therefore are subject to the conflict of interest provisions 
of Minn. Stat. § 10A.07. 

2. The State Board regulates the provision of certain services. In addition, it 
administers a grant program through which it makes grants for regional services 
projects. These grants may go to regional services boards or to other entities. 

3. State Board members vote on the award of these grants, which are based on 
written proposals. If required, you would be permitted to abstain from a vote on a 
particular grant. 



4. Sometimes a grant proposal will specify only the purpose for which the grant will be 
used, such as for research studies or training. 

5. In other cases, the proposal may specify both the purpose of the grant and the 
name of the specific entity which will provide services or receive a sub-grant to be 
paid for with the grant, such as for a research study to be conducted by a particular 
organization. 

6. In still other cases, the proposal may include a purpose, such as training, and a list 
of qualified vendors who may be paid to provide this training. In these cases, 
'individuals taking the training select the particular vendor they want to use. 

7. Some State Board members have other relationships as a result of their work in the 
services area regulated by the State Board. The following relationships may exist: 

a. a member serves without compensation as a board member of a grant 
proposer; 

b. A member serves without compensation as a member of a grant 
proposer's advisory committee; 

c. A member serves without compensation as a member of a local 
committee which will receive a sub-grant if a particular grant proposal is 
funded; 

d. A member is compensated as the director or as an employee of a grant 
proposer; 

e. A member is an employee of one or more counties, and is 
supervised by county commissioners, two of whom also serve on a 
regional services board. The regional services board is a proposer for a 
grant from the State Board. The individual counties will not receive sub- 
grants from the regional grant. 

f. A member is compensated by, or owns securities in, a vendor named 
in a grant proposal as a sole provider of services which would be paid 
for with grant funds; 

g. A member is compensated by, or owns securities in, one of several 
possible providers of training services which may be used by regional 
professionals in the services field and paid for with grant funds; 



h. A member is compensated by, or owns securities in, an organization 
which is not named in a grant proposal, but which might benefit from the 
award of a particular grant. 

8. You ask the Ethical Practices Board for an advisory opinion as to whether the 
described relationships create any potential conflicts of interest under Minn. Stat. § 
10A.07 when you vote on the regional grants. 

ISSUE 

Which, if any, of the relationships described in the facts create potential conflicts of interest 
under Minn. Stat. § 10A.071 

OPINION 

In order for a conflict of interest to exist under Minn. Stat. § 10A.07, three requirements must 
be met: 

1. an official must be called upon to vote in an official capacity; 

2. the vote must be on a matter which will substantially affect the official's financial 
interests or those of an associated business; and 

3. the affect on the official or the associated business must be greater than the 
affect on other similarly situated individuals or businesses. Minn. Stat. § 
10A.07. 

The first requirement is met for all votes of State Board members, since they are public officials 
as defined in Minn. Stat. § 10A.O1, subd. 18. 

Requirements 2 and 3 may or may not be met in a particular situation depending on the affect 
the proposed grant would have on the associated business and on other similar businesses. 
Because the facts do not suggest that a vote on a grant proposal would affect the member's 
own financial interests, only the financial interests of associated businesses are considered in 
this opinion. 

An associated business is one from which the official receives compensation of more than $50 
in a month, or in which the official owns securities worth at least $2,500. Compensation does 
not include expense reimbursement. Minn. Stat. 3 10A.O1, subd. 4. 

For the purpose of analysis in this opinion, we assume that if a State Board member is 
compensated by an entity, or owns securities in the entity, the compensation or securities 
ownership is sufficient to make the entity an associated business of the member. We also 



assume that unless specifically stated in the fact situation, the State Board member does not 
own securities in the entities under consideration. 

With these principles in mind, we address each of the situations presented in the facts. 

a. A member serves without compensation as a board member of a grant proposer 

No potential conflict of interest exists. The grant proposer is not an associated 
business of the member because no compensation is paid. 

b. A member serves without compensation as a member of a grant proposer's advisory 
committee; 

No potential conflict of interest exists. Neither the advisory committee nor the proposer 
is an associated business of the member because no consideration is paid. 

c. A member serves without compensation as a member of a local committee which will 
receive a sub-grant if a particular grant proposal is funded; 

No potential conflict of interest exists. The local committee is not an associated 
business of the member because no compensation is paid. 

d. A member is compensated as the director or as an employee of a grant proposer. 

A potential conflict of interest exists because the grant proposer is an associated 
business of the member, based on the payment of compensation. The award of the 
grant will affect the financial interests of the business, while other similar businesses 
will not benefit. 

e. A member is an employee of one or more counties and is supervised by the county 
commissioners, two of whom also serve on a regional services board. The regional 
services board is a proposer for a grant from the State Board. The individual counties 
will not receive sub-grants from the regional grant. 

No conflict of interest exists. Even if the counties were associated businesses of the 
member (a question about which we do not express an opinion), the counties' financial 
interests are not affected by the grant to the regional services board. 

f. A member is compensated by, or owns securities in, a vendor named in a grant 
proposal as a sole provider of services which would be paid for with grant funds. 

A potential conflict of interest exists because the vendor named to be paid with grant 
funds is an associated business of the member based on payment of compensation or 



securities ownership. That vendor will benefit from the grant whereas other similarly 
situated vendors will not. 

g. A member is compensated by, or owns securities in, one of several possible vendors of 
training services which may be used by individuals and paid for with grant funds. 

No potential conflict of interest exists. The vendor is an associated business of the 
State Board member based on payment of compensation or securities ownership; 
however, to create a conflict of interest, it is necessary that the action under 
consideration "would substantially affect" the associated business [emphasis added]. 
A grant for training services which may or may not be provided by a particular vendor 
will not necessarily affect that vendor. Even if some individuals use the vendor for 
training, it is not possible to say at the time of the vote that the affect of the grant award 
on the vendor's financial interests would be substantial. 

h. A member is compensated by, or owns securities in, an organization which is not 
named in a grant proposal, but which may benefit from the award of a particular grant. 

No potential conflict of interest exists. There is an associated business of the State 
Board member, based on payment of compensation or securities ownership. However, 
it cannot be said at the time of the vote that awarding the grant will have a substantial 
affect on the unnamed organization. 

In those cases where a potential conflict of interest exists, the State Board member must 
comply with the provisions of Minn. Stat. § 10A.07. If there is sufficient time before the vote, a 
member with a conflict must file a notice of the potential conflict with the Ethical Practices 
Board. If there is insufficient time to file the notice, the member must disclose the conflict to 
the State Board before the matter is discussed. In either case, the member must abstain from 
the vote, and may not chair the meeting or offer any motion or discussion on the matter. Minn. 
Rules. Part 4515.0500. 

The Ethical Practices Board is aware that another statute also imposes conflict of interest 
restrictions on State Board members. That statute is not within the Ethical Practices Board's 
jurisdiction and we express no opinion on its application. However, we do note that the other 
statute is worded differently than §10A.07. Therefore, it is important to recognize that whether 
or not a potential conflict of interest exists under Chapter 10A is not relevant to determining 
whether the same situation creates a conflict of interest under the statute specifically 
applicable to the State Board. 
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CITED STATUTES 

1 OA.O1 DEFINITIONS. 
Subdivision I. For the purposes of sections 10A.O1 to 10A.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 3. "Association" means business, corporation, firm, partnership, committee, labor 
organization, club, or any other group of two or more persons, which includes more than an 
immediate family, acting in concert. 

Subd. 4. "Associated business" means any association in connection with which the individual 
is compensated in excess of $50 except for actual and reasonable expenses in any month as 
a director, officer, owner, member, partner, employer or employee, or is a holder of securities 
worth $2,500 or more at fair market value. 
. . . 
Subd. 18. "Public official" means any: 
. . .  

(c) member, chief administrative officer or deputy chief administrative officer of a state 
board or commission which has at least one of the following powers: (i) the power to adopt, 
amend or repeal rules, or (ii) the power to adjudicate contested cases or appeals; 

1 OA.07 CONFLICTS OF INTEREST. 
Subdivision 1. Disclosure of potential conflicts. A public official or a local official elected to 
or appointed by a metropolitan governmental unit who in the discharge of official duties would 
be required to take an action or make a decision that would substantially affect the official's 
financial interests or those of an associated business, unless the effect on the official is no 
greater than on other members of the official's business classification, profession, or 
occupation, shall take the following actions: 

(1) prepare a written statement describing the matter requiring action or decision and 
the nature of the potential conflict of interest; 

(2) deliver copies of the statement to the official's immediate superior, if any; and 
(3) if a member of the legislature or of the governing body of a metropolitan 

governmental unit, deliver a copy of the statement to the presiding officer of the body of 
service. 

If a potential conflict of interest presents itself and there is insufficient time to comply with 
clauses (1) to (3), the public or local official shall orally inform the superior or the official body 
of service.or committee of the body of the potential conflict. 

Subd. 2. If the official is not a member of the legislature or of the governing body of a 
metropolitan governmental unit, the superior shall assign the matter, if possible, to another 
employee who does not have a potential conflict of interest. If there is no immediate superior, 
the official shall abstain, if possible, in a manner prescribed by the board from influence over 



the action or decision in question. If the official is a member of the legislature, the house of 
service may, at the member's request, excuse the member from taking part in the action or 
decision in question. If the official is not permitted or is otherwise unable to abstain from action 
in connection with the matter, the official shall file a statement describing the potential conflict 
and the action taken. A public official shall file the statement with the board and a local official 
shall file the statement with the governing body of the official's political subdivision. The 
statement must be filed within a week of the action taken. 

I Minn. Rules 

451 5.0509 ABSTENTION. 
Subpart 1 .' Nonlegislator. A public official who is not a legislator or a member 
of the governing body of a metropolitan governmental unit and who has a 
potential conflict of interest and who does not have an immediate superior shall 
abstain from the matter, if possible, by assigning the matter to a subordinate for 
disposition or requesting the appointing authority to designate another to 
determine the matter. In such a case, the official shall not chair a meeting, 
participate in any vote, or offer any motion or discussion on the matter giving 
rise to the potential conflict of interest. 


