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SUMMARY 

Minn. Stat. 5 10A.065, which prohibits certain fundraising by candidates during the legislative 
session is not applicable to fundraising for a local campaign. Minn. Stat. § 10A.071, which 
prohibits gifts from lobbyists to officials is not applicable to a contribution by a lobbyist to an 
official's campaign for local office. 

FACTS 

As a legislator, you ask the Ethical Practices Board (Board) for an advisory opinion based on 
the following facts: 

FACTS 

1. You are a "candidate" under Minnesota Statutes, Chapter 10A and have also 
decided to run for a local elected office. You have established a separate campaign 
organization for that office. 

2. Your local campaign organization wants to accept contributions from lobbyists. 

3. Since you are a candidate under Chapter IOA, you want to know whether certain 
Chapter IOA restrictions affect your right to raise money for your local campaign. 



ISSUE ONE 

Does the Minn. Stat. § lOA.065 prohibition on certain fundraising during the legislative session 
apply to a candidate with respect to solicitation or acceptance of money or benefits to support 
the candidate's local office campaign? 

OPINION 

Minn. Stat. 3 10A.065 does not apply to the solicitation or acceptance of money or benefits for 
a local office campaign. 

Minn. Stat. § lOA.065 restricts solicitation or acceptance of certain "contribution[s]" during the 
legislative session. A "contribution" is a transfer of money or benefits to a principal campaign 
committee, political committee, or political fund for the purpose of influencing the nomination or 
election of a candidate for legislative, constitutional, or judicial office. Minn. Stat. § 10A.O1, 
subds. 5, 7, 7a, and 7b. 

A transfer to a local campaign is not a transfer to a principal campaign committee, political 
committee, or political fund, and is not for the purpose of influencing the nomination or election 
of a legislative, constitutional, or judicial candidate. Therefore it is not a "contribution" under 
Chapter 10A and is not restricted by Minn. Stat. § 10A.065. 

A different conclusion was reached regarding this issue in Advisory Opinion # I  30. The result 
reached here is the correct interpretation of the statute. 

ISSUE TWO 

Is a transfer of money or benefits from, or at the request of, a lobbyist or a lobbyist principal to 
an official's campaign for local office a prohibited gift under Minn. Stat. § 10A.071? 

OPINION 

A transfer of money or benefits to a local campaign is not a gift within the meaning of Minn. 
Stat. § 10A.071 and therefore is not subject to the gift prohibition. 

Money or benefits transferred to a local campaign may be used only for the limited purposes 
specified in Minnesota Statutes, Chapter 21 1 B, which governs use of campaign contributions. 
While the Board does not interpret Chapter 21 IB, we do recognize that it limits the use of 
campaign assets to campaign purposes. On that basis, we conclude that a transfer to a local 
campaign is not a gift, within the meaning of Minn. Stat. § 10A.071, to the official conducting 
the campaign. 
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CITED STATUTES 

1 OA.01 DEFINITIONS. 
Subdivision I. For the purposes of sections 10A.O1 to IOA.34, the terms defined in this 
section have the meanings given them unless the context clearly indicates otherwise. 

Subd. 5. Candidate. "Candidate" means an individual who seeks nomination or election to 
any statewide or legislative office for which reporting is not required under federal laws. The 
term candidate shall also include an individual who seeks nomination or election to supreme 
court, court of appeals, or district court judgeships of the state. An individual shall be deemed 
to seek nomination or election if the individual has taken the action necessary under the law of 
the state of Minnesota to qualify for nomination or election, has received contributions or made 
expenditures in excess of $100, or has given implicit or explicit consent for any other person to 
receive contributions or make expenditures in excess of $100, for the purpose of bringing 
about the individual's nomination or election. A candidate remains a candidate until the 
candidate's principal campaign committee is dissolved as provided in section 10A.24. 

. Subd. 7. "Contribution" means a transfer of funds or a donation in kind. Contribution 
includes any loan or advance of credit to a political committee, political fund, or principal 
campaign committee, which loan or advance of credit is (a) forgiven, or (b) paid by an 
individual or an association other than the political committee, political fund, or principal 
campaign committee to which the loan or advance of credit is made. If an advance of credit or 
a loan is forgiven or paid as provided in this subdivision, it is a contribution in the year in which 
the loan or advance of credit is made. A contribution made for the purpose of defeating a 
candidate is considered made for the purpose of influencing the nomination or election of that 
candidate or any opponent of that candidate. Contribution does not include services 
provided without compensation by an individual volunteering personal time on behalf of a 
candidate, ballot question, political committee or political fund, or the publishing or 
broadcasting of news items or editorial comments by the news media. 

Subd. 7a. "Transfer of funds" or "transfer" means money or negotiable instruments given by an 
individual or association to a political committee, political fund, or principal campaign 
committee for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for the 
purpose of promoting or defeating a ballot question. 

Subd. 7b. "Donation in kind" means anything of value other than money or negotiable 
instruments given by an individual or association to a political committee, political fund, or 
principal campaign committee for the purpose of influencing the nomination or election of a 
candidate or for the purpose of promoting or defeating a ballot question. Donation in kind 
includes an approved expenditure. 



10A.065 CONTRIBUTIONS AND SOLICITATIONS DURING LEGISLATIVE SESSION. 
Subdivision I. Registered lobbyist contributions; legislative session. A candidate for the 
legislature or for constitutional office, a candidate's principal campaign committee, any other 
political committee with the candidate's name or title, any committee authorized by the 
candidate, or a political committee established by all or a part of the party organization within a 
house of the legislature, shall not solicit or accept a contribution on behalf of a candidate's 
principal campaign committee, any other political committee with the candidate's name or title, 
any committee authorized by the candidate, or a political committee established by all or a part 
of the party organization within a house of the legislature, from a registered lobbyist, political 
committee, or political fund during a regular session of the legislature. 

10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS AND PRINCIPALS PROHIBITED. 
Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section. 

(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or 
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received 
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return. 

(c) "Official" means a public official, an employee of the legislature, or a local official of 
a metropolitan governmental unit. 

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give a 
gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal. 


