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RE: Gifts to Officlals
ADVISORY OPINION #165

SUMMARY

165. The presentation of recognition awards to officials in the form of a plaque or similar
memento recognizing individual services in a field of specialty by a lobbyist principal is within
the exceptions to the gift prohibition in Minn. Stat. § 10A.071, subd. 3 (4) and (5).

FACTS

As a registered lobbyist for a lobbyist principal, you request an advisory opinion based on your
statement of the following facts:

1. Every two years the lobbyist principal presents recognition awards to legislators
who score well on the principal’s voting record.

2. The award is a printed certificate inserted in an inexpensive frame costing
approximately $2.99.

QUESTION

Is a lobbyist principal’s recognition award to legislators within the exceptions to the gift
prohibition in Minn. Stat. § 10A.071, subd. 3 (4) and (5)?

OPINION
Yes. The gift prohibitions do not apply to a plaque or similar memento recognizing individual

services in a field of specialty or to a trinket of insignificant value given by a lobbyist or lobbyist
principal to an official. Minn. Stat. § 10A.071, subd. 3 (4) and (5).
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PERTINENT STATUTES

Laws of 1994, Ch. 377, Sec. 5, created Minn. Stat. § 10A.071 CERTAIN GIFTS BY LOBBYISTS
AND PRINCIPALS PROHIBITED which provides:

Subdivision 1. Definitions. (a) The definitions in this subdivision apply to this section.

(b) "Gift" means money, real or personal property, a service, a ioan, a forbearance or
forgiveness of indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received
without the giver receiving consideration of equal or greater value in return.

(c) "Official' means a public official, an employee of the legislature, or a local official of
a metropolitan governmental unit.

Subd. 2. Prohibition. A lobbyist or principal may not give a gift or request another to give
a gift to an official. An official may not accept a gift from a lobbyist or principal.

Subd. 3. Exceptions. (a) The prohibitions in this sections do not apply if the gift is:

(1) a contribution as defined in section 10A.01, subdivision 7,

(2) services to assist an official in the performance of official duties, including by not
limited to providing advice, consultation, information, and communication in connection with
legislation, and services to constituents;

(3) services of insignificant monetary value,

(4) a plaque or similar memento recognizing individual services in a field of specialty or
to a charitable cause;

(5) a trinket or memento of insignificant value;

(6) informational material of unexceptional value; or

(7) food or a beverage given at a reception, meal, or meeting away from the recipient
place of work by an organization before whom the recipient appears to make a speech or
answer questions as part of a program.

(b) The prohibitions in this section do not apply if the gift is given:

(1) because of the recipient's membership in a group, a majority of whose members are
not officials, and an equivalent gift is given to the other members of the group; or

(2) by a lobbyist or principal who is a member of the family of the recipient, unless the
gift is given on behalf of someone who is hot a member of that family.




